lördag 16 januari 2010

Indiska kontraster och otroligt god mat (länk)



Igår blev jag erbjuden att följa med ett helt team som arbetar för en av våra större kunder, när de skulle besöka en restaurang i området. Om tiden tillåter så gör de tydligen detta varje fredag.

Att gå in på "Punjabi by nature" kändes lite som att gå ut från lustiga huset och komma in i en värld som man tycker sig förstå. Det är rent, smakfullt inrett, lite ambient västinspirerad musik spelas tyst i bakgrunden och personalen ser ut att ha betalt för den service och kvalitet som erbjuds.

Menyn består av en platta i mörkt trä med vegetariskt på ena sidan och non-veg på den andra. Som indisk analfabet begriper jag mycket lite av vad som står där, även om allt är skrivet med det västerländska alfabetet.

Jag lär mig efter lite frågande att "Tikka" betyder "liten bit, bitar, delar", "Murgh" är kyckling, "Tandoori" betyder bakat/grillat i lerugn och diverse annat smått och gott.

Till sist har beställt grillade räkor till förrätt och lamm till huvudrätt.
Mina två värdar som sitter närmast mig, tycker absolut att jag ska ha en av husets vodka shots också, okej då, jag väljer Tamarind-kryddad.
När denna kommer in (se bilden) finns det två små krustadliknande skal bredvid, de har varsin liten klick med goja bestående av potatis, granatäpple och nåt annat som jag inte vet vad det är. Man ska ta vodkan, hälla den i skalet och sen äta alltihop i en tugga, som jag brukar äta med andra ord, eh...



Menmen, jag är inte feg utan provar såklart och det är hur gott som helst, rätt starkt, men gott. Två shots senare kommer tilltugget in, Papad bröd.
Dessa extremt tunna bröd kommer i flera former och smaker, men de är alltid starkt kryddade, vilket min värd mitt emot varnar mig för, eftersom hon tycker det är för starkt, hmm. Jag provar ändå, jo, ganska starkt men helt ok och riktigt gott.
Till brödet får man mintsås med färsk koriander, minten märks knappt, men koriandern är ljuvlig. Vodkan har landat och jag har hela munnen full av hettande bröd med koriander, himlen är nära.
Det är också standard, vilket jag märkt även på hotellet, att man får skivad rödlök, lime och färsk chilifrukt som tilltugg till det mesta.
Jag vill visa mitt mod och provar givetvis att bita av en bit av en illgrön chili och tuggar eftertänksamt, mina bordsgrannar tittar spänt på medan svetten sakta börjar pärla sig i min panna, detta är starkt på riktigt! Ser redan fram emot att få skölja ner chilin med förrätten, för ARH, vad starkt det är!

Förrätterna kommer in, tillsammans med nästa överraskning, alla delar sin mat med alla andra!
Mina grillade räkor visar sig vara EN räka, på 150 gram eller så, den absolut godaste räka jag smakat, inräknat dem jag ätit färska grillade på stranden i Thailand, inte illa alls. Vi blir serverade hur lite eller hur mycket vi vill av alla sorters förrätter som bordet beställt, jag provar grillad ost, lamm, varma linser, kyckling och förstås räkan då. Allt är väldigt väldigt gott.

Utan tvekan är jag rätt mätt när varmrätten kommer in, men vad spelar det för roll?
Det blir mera kyckling i annat utförande, mer vegetariskt - då mina värdar endast äter veggie, jag provar Naan bröd med och utan vitlök och njuter av mera lamm i fulla drag.

Tiden tillåter inte dessert som tur är, så vi tackar för oss och tvättar fingrarna i det milt doftande ljumma vattnet som alla fått in på bordet i små fina skålar och går tillbaka till kontoret för att fortsätta kursen.

När jag kommer hem till hotellet vid sex-tiden är jag fortfarande mätt

1 kommentar:

  1. mmmm gott gott! Vi har massor med indiska restauranger här i Bahrain och det är helt klart mitt favvocuisine. Älskar chicken tikka masala, dhaal makani, poppadum, garlic naan, aloo nånting och en massa andra rätter. Se om du kan prova mat från Kerala, inte dumt det heller.

    SvaraRadera