lördag 14 november 2009

Lördagsfilmen (länk)



Jenny och jag kröp upp i soffan efter en liten räkfrossa och såg denna nya skräckis med bara levande ljus tända i rummet. Förväntningarna var väl lite avslagna eftersom vi båda blev så besvikna efter förra skräckfilmen Drag me to hell, men vi tittade ändå.

Det visade sig vara ett smart drag, filmen blir spännande och intressant i stort sett direkt. Vi får följa en amerikansk välbärgad familj med en dotter och en son, 5 och 9 år gamla. Mamman är tillfälligt mellan två jobb efter en incident som innebar att hon miste sitt senaste barn medan det låg i hennes mage. Hon har haft alkoholproblem och det förföljer henne eftersom hon råkat utsätta sin dotter för fara vid ett tillfälle då hon inte varit nykter. Trots allt, vardagen, kärleken och familjelivet är bra, men det saknas en ersättare för det förlorade barnet. De vänder sig till det lokala barnhemmet och träffar där en bedårande flicka i 9-års åldern som de beslutar sig för att adoptera. Flickan är extraordinärt artig, intelligent, och visar det sig, mycket manipulativ mot alla i sin omgivning. Snart inträffar märkliga olyckor och händelser som splittrar den lilla familjen och skapar osäkerhet i allas förhållanden med varandra.

Filmen innehåller många klassiska skrämseltrick och även om man är beredd på det så hajar man till flera gånger. Spänningen byggs sakta men säkert upp i ett lagom tempo och finalen är ovanligt elegant med en liten tvist som i alla fall inte jag kunde klura ut i starten. Klart sevärt!

Betyg: 7 nedbitna fingernaglar av 10 möjliga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar